Comerțul ambulant cu produse agricole vegetale de producție proprie pe perioada stării de urgență

CF0D5682-A8A7-4545-B696-442695CE0500

Autoritățile au emis ieri, 08 aprilie 2020 o nouă decizie prin care pe perioada stării de urgență, se permite comerțul ambulant cu produse agricole vegetale de producție proprie, cu asigurarea obligatorie a respectării normelor pentru reducerea răspîndirii infecției COVID-19.

Comerțul ambulant cu produse agricole vegetale de producție proprie are loc în baza autorizației de amplasare emise de autoritatea publică locală (primăria). Autorizația de amplasare și cerințele de organizare a comerțului ambulant vor fi stabilite de către autoritățile publice locale.

 

Normele pentru reducerea răspîndirii infecției COVID-19.

 • Asigurarea respectării distanţei sociale între persoane de minim un metru (Hotărâre nr. 8 din 15 martie 2020)
 • În cazul lipsei simptomelor de boală respiratorie persoanele care s-au aflat în contact cu o persoană infectată cu COVID-19 şi cele care s-au întors de peste hotarele Republicii Moldova, se obligă la respectarea măsurilor şi regulilor de comportament:
 1. Autoizolarea la domiciliu timp de 14 zile;
 2. Să informeze medicul de familie despre locul de autoizolare;
 3. Să nu părăsească locul de autoizolare;
 4. Să-şi monitorizeze temperatura corporală de cel puţin 3 ori pe zi;
 5. Să informeze zilnic medicul de familie despre evoluţia stării de sănătate, prin intermediul telefonului sau altui mijloc de comunicare după cum a fost convenit cu medicul de familie;
 6. Să evite contactul cu alte persoane, respectând distanţa socială de cel puţin 1 metru;
 7. Să respecte condiţiile de igienă personală.
 • În cazul apariţiei simptomelor de boală respiratorie:
 1. Să comunice imediat medicului de familie sau să apeleze Serviciul naţional pentru apelurile de urgenţă 112;
 2. Să respecte cu stricteţe cerinţele medicale şi de comportament comunicate de medicul de familie/lucrătorul medical/operatorul Serviciului naţional pentru apelurile de urgenţă 112/angajatul Poliţiei/Inspectoratului General al Carabinierilor.
 • Interzicerea persoanelor în vîrstă de peste 63 ani, începînd cu data de 25 martie 2020, aflarea în afara domiciliului şi în spaţiile publice fără necesitate stringentă, cu excepţia: (i) deplasărilor în interese de serviciu, atunci cînd activitatea nu poate fi desfăşurată la distanţă (DISPOZIŢIA nr. 3 din 23 martie 2020). În acest sens, angajatorul va elibera fiecărui salariat în parte un ordin de acces la locul de muncă, iar comerciantul ambulant cu produse agricole vegetale va deține asupra sa autorizația respectivă.
 • Toate persoanele fizice care se află în afara domiciliului/locului de trai sunt obligate să dețină asupra sa un act de identitate sau un alt înscris care confirmă identitatea persoanei (DISPOZIŢIA nr. 6 din 26 martie 2020)
 • Totodată, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale recomandă următoarele măsuri de protecție pentru FIECARE:
 1. Spălatul cât mai des pe mâini cu apă și săpun sau dezinfectanți;
 2. Păstrarea distanței sociale;
 3. Nu vă atingeți gura, nasul și ochii cu mâna;
 4. Asigurați-vă că și dvs. și oamenii din jurul dvs. urmați o igienă respiratorie bună. Aceasta înseamnă să-ți acoperi gura și nasul cu un șervețel sau să strănutați și să tușiți în pliul cotului. Apoi aruncați imediat șervețelul folosit;
 5. Rămâneți acasă dacă te simți rău. Dacă aveți febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați asistență medicală. Urmăriți indicațiile autorităților locale de sănătate;
 6. Fiți informat cu privire la ultimele noutăți despre COVID-19. Urmați sfaturile și recomandările autorităților de sănătate cum să vă protejați și cum să-i protejați pe ceilalți de COVID-19.